Inicijativa Ne davimo Beograd podnela je danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić i drugih lica, zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz čl.359 Krivičnog zakonika pri sprovođenju gradskog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi.

Nedavno objavljeni rezultati ovogodišnjeg konkursa gradskog Sekretarijata za kulturu, pokazuju da je njegovo potpuno netransparentno sprovođenje, odnosno činjenice da su od javnosti skrivani podaci kao što su kako se biraju članovi komisija, ko su oni i kako donose odluke, svesno omogućilo organizacijama bliskim vladajućoj stranci da konkurs zloupotrebe i ostvare korist. Uprkos upozorenjima stručne javnosti koja su upućena još prošle godine, kada su analize konkursa pokazale slične zloupotrebe, ovaj put stanje ne samo da nije poboljšano nego su rezultati poražavajući.

Kako je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije upozorila, čak 30% sredstava dodeljenih na ovom konkursu otišlo je sumnjivim organizacijama, koje se ili kulturom ne bave ili su registrovane ili preregistrovane neposredno ili čak u toku konkursne procedure.

U krivičnoj prijavi, koju je inicijativa Ne davimo Beograd podnela, navodi se osam ilustrativnih primera zloupotrebe u ukupnoj vrednosti većoj od 5 miliona dinara. Pored organizacija kreatorke Suzane Perić koja se bavi proizvodnjom odeće ili Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića registrovane za borbu protiv GMO hrane, sredstva su dobila i organizacije koje se bave medicinom, socijalnom zaštitom, preduzetništvom, marketingom, fizičkom aktivnošću i drugim delatnostima koje sa kulturom nemaju veze.

Smatramo da ovo nisu slučajne greške nastale zbog nekompetentnosti komisija koje donose odluke, već da je do zloupotrebe konkursa došlo svesno i sa namerom da se ljudima bliskim gradskim vlastima omogući stvaranje koristi.

Za posledicu, ovakve zloupotrebe devastiraju polje savremenog umetničkog stvaralaštva, ostavljajući bez sredstava mnoge relevantne organizacije koje su godinama gradile i stvarale savremenu umetničku scenu Beograda.